23 Mart 2012 Cuma
Gri Kurt - The Grey
Alaska'ya çalışmak üzere giden bir grup işçinin bulunduğu uçak kötü hava koşulları yüzünden çakılır ve sağ kalan yedi kişi, etrafta kardan başka hiçbir şeyin olmadığı, nerede olduklarını bilmedikleri bir bölgede doğaya karşı güçlü bir savaş vermek zorunda kalırlar. En büyük ve belki de tek düşmanları kurtlardır çünkü düştükleri bölge kurtların alanıdır ve onlardan kaçarken bir yandan da beslenmeli ve soğuktan donmamaları lazımdır.
Filmin yönetmeni, Joe Carnahan ve başrolde de Star Wars serisinden Qui-Gon Jinn olarak tanıdığımız Liam Neeson var.
Açıkcası ben filmi beğenmedim. Hatta gayet zaman kaybı gibi geldi. Sırf vizyona yeni girdiği için ve internette "Liam Neeson bu role hazırlanırken gerçek kurt eti yiyerek hayvanseverleri kızdırdı" gibi haberler okuduğumdan merakımdan seyrettim ama beklediğim gibi vasat bir şey çıktı.
Şöyle ki, başkarakterimiz John Ottway(Liam Neeson) uçak düşerken üç kişilik koltukta tek oturuyor ve yatarak, üç koltuğunda kemerini kendine bağlıyor. Fakat uçak düştükten sonra kendisini uçaktan uzakta, tek başına ( yanında ne düştüğü koltuk ne bir şey ) uyanırken görüyoruz. Daha sonra kaza yerine gittiğinde, koltuğa tek kemerle bağlı diğer arkadaşı ölümüne bağlı bir şekilde bağırırken görüyoruz. O adam tek kemerden çıkamamışken, bizim kahramanımızın nasıl üç kemeri de çözülmüş de uçaktan farklı bir yere düşmüş?
Daha sonra uçaktan tam yedi tane adam tabiri caizse sapasağlam çıkıyorlar. Yani biraz daha yaralayabilirdiniz değil mi o adamları ? Yedi tane erkek baya taş gibi o paramparça olmuş uçaktan çıkıyorlar. Bu kadar çok kurtulan sayısı da saçma geldi.
Fakat uçağın içinde bir arkadaşlarının son nefesini verme sahnesi cidden hoşuma gitti, adam resmen yaşadı yani oyunu verirken.
Gelgelelim karakterimize ilk kez kurt saldırma sahnesine. Leş yiyen bir kurtu kovalamak için cengaver gibi üzerine yürüyüp "hoşt,git" falan diye bağıran Ottway'e haliyle kurt saldırıyor ama o kadar kötü, o kadar yalan bir saldırma ki ben önce ayı saldırdı falan zannettim. Hatta ayı bile olabilir sayın okurlar o yaratık, inanın hala çözebilmiş değilim. Ama ısırık falan cidden Fetih 1453'teki domuz avı sahnesi kadar kötüydü.
İlk gecelerindeki kurt sürüsü ziyareti çok daha güzel bir şekilde çekilebilirdi şüphesiz. Karanlıkta bir anda çift çift gözler parlıyor ve Ottway eline bir ateş alıp diğerlerine diyor ki, " direkt olarak gözlerine bakın, sakın gözlerinizi ayırmayın". Onun bu lafından sonra internette kurtlarla ilgili ayrıntılı bir araştırma yaptım ve bulduklarım arasında şu vardı; " asla bir kurdun gözlerinin içine direkt olarak bakmayın, çünkü eğer bir alfa(kurt sürüsünün başı) ise bunu bir hakaret olarak algılayıp size saldırır. Hadi bunu geçtik, benim bildiğim kurtlar ateşten korkar. Yine yaptığım araştırmalarda kurtların içgüdüsel olarak ateşten korktuğunu öğrendim. Filmde sık sık ateş yaktılar hem geldiklerini görebilmek hem de ısınmak için ama kurt saldırlarının çoğu hep ateşin yanında oldu. Hatta adamın biri meşalesini kara gömmüş hemen yanına tuvaletini yaparken, bir kurt üzerine uçtu falan. Bu hayvanlar ateşten korkuyor, nasıl bu kadar yakındaki ateşi göz ardı edip de geliyor oralara? Saçma.
Karakter öldürme sırasının yanlış olduğunu da düşünüyorum. Bizim sinema derslerinde öğrendiğimiz bazı kemik kurallar var. Bunları uygulayıp uygulamamak tabi ki size kalmış ama gerçekten iyi bir şey yapmak istiyorsanız o belli kurallara uymanızda fayda var. Bu kurallardan bir tanesi de, eğer karakteriniz bir karşıt karakter değilse, mutlaka sevilebilir özellikleri olan bir insan olmalı. Yani izleyici karakteri sevebilmeli. Gerek dış görünüş, gerek tavırlar, düşünceler vs. Benim de film boyunca en sevdiğim karakteri daha uçak düşümünden çok yakın bir süre sonra öldürmesi bir kere rahatsız etti beni. Tabi şimdi "senin keyfine göre mi hareket edecekler, ya ben onu değil de başkasını sevdiysem nereden bilecek adamlar" gibi şeyler söyleyebilirsiniz ama inanın öyle değil. Yani filmi izlerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Ölen karakterin üzerine çok daha fazla gidilebilir, daha sonra daha heyecanlı bir şekilde öldürülebilirdi. Ama o karakterin öldüğü sahneden bir olay vardı ki, filmin en güzel yeriydi. O da karakterden akan kanların kurdun birinin patisinin içine dolması ve yerde kıpkırmızı bir pati izi çıkması. Gerçekten yönetmenden bekleyemeceğim kadar güzel bir sahneydi.
Olmadık yerlerde, tam rahatlamışken bir anda kurt saldırması falan güzeldi, tabi olması gereken buydu zaten filmin başka bir konusu yoktu ama en sonda da artık final sahnesinde Alfa kurdu o kadar çok bekletmişler ki, hayvan resmen karakterlerin hazırlanmasını falan bekliyor saygıyla.
Netice itibariyle film içinde mantıksal olarak hatalar olduğunu düşünüyorum ve çekim kalitesi de çok iyi değildi. Bazı yerleri gereksiz uzundu, sıkıyordu. Ben beğenmedim. Gidecekseniz yazdıklarımı okuyup gitmenizde fayda var :)
22 Mart 2012 Perşembe
19 Mart 2012 Pazartesi
Les Misérables
Ünlü usta Victor Hugo'nun romanı Sefiller, 2013 yılında tekrardan sinemaya aktarılıyor ve inanılmaz bir oyuncu kadrosuna sahip! Şöyle ki, başkahraman Jean Valjean'ı yakışıklı Wolverini'imiz Hugh Jackman canlandırıyor. Fakat Jackman ile bitse iyi, kadroda Anne Hathaway, Russel Crowe, Helena Bonhem Carter, Amanda Seyfried ve "Borat", "Bruno" en son da "Hugo"'da aksak tren görevlisi olarak gördüğümüz Sacha Baron Cohen oynuyor. Yönetmen koltuğunda ise "The King's Speech" filmi ile kendini Akademi'ye ispatlamış ve en iyi yönetmen Oscar'ını almış Tom Hooper var.
Sefiller daha önce 1995 yılında Jean-Paul Belmondo, Michel Boujenah ve Alessandra Martines, 1998 yılında Liam Neeson, Geoffrey Rush ve Uma Thurman ile beyaz perdeye uyarlanmış, 200 yılında ise Gérard Depardieu, Christian Clavier ve John Malkovich ile mini dizi şeklinde televizyonda oynamıştır.
Bakalım bu sefer ki yeni kadro ile nasıl bir şey gelecek başımıza :)
17 Mart 2012 Cumartesi
Dark Shadows
Hikayemiz şöyle, Barnabas Collins, köklü bir İngiliz ailesinin oğludur. Victoria Winters ile olan büyük aşkını kıskanan bir cadının yaptığı büyü yüzünden, vampire dönüşür ve bir tabut içinde lanetlenmiş olarak toprak altına gömülür. Tam 200 yıl sonra, şans eseri tabut bulunur ve Collins, çağdışı bir vampir olarak hayata geri döner. Yaşadığı eve gitmeyi ve sevgilisini bulmayı amaçlayan Collins, kötü cadı Angelique'den kurtulabilecek midir?
Dark Shadows'ta çok fazla tanıdık yüz var. Demirbaşlar Johnny Depp ve Helena Bonhem Carter'ı geçersek, Hugo ile son zamanlarda adından sıkça bahsettiren geleceğin yıldızlarından olduğuna inandığım Chloe Grace Moretz'i evin kızı olarak görüyoruz. Bu kız gerçekten henüz 15 yaşında olmasına rağmen, oyunculuktaki yeteneğini çok güzel ispatlamış bir aktris. Geleceğinin de çok parlak olduğunu düşünüyorum. Bir diğer yeteneğimiz ise, Trainspotting'den çok iyi tanıdığımız, nam-ı diyar Sick Boy Johnny Lee Miller. Onu da ekranlarda görmeyeli uzun zaman olmuştu ve Tim Burton ile dönüş yapması gayet güzel olmuş. Michelle Pfeiffer'i evin annesi olarak, güzel oyuncu Eva Green'i ise, kötü kalpli seksi cadı olarak izleyeceğiz. Film 18 Mayıs'ta Türkiye'de de eş zamanlı gösterime girecek diye bekliyoruz.
dark shadows official trailer (hd) | izlesene.com
Bir kaç tane de fotoğraf paylaşalım Dark Shadows setinden,
Drama İstanbul Film Atölyesi Başlıyor!
Sevgili okuyucular, aklınızda senaryo fikirleri, elinizde yazılarınız ya da bu işe ilginiz varsa, çok güzel bir fırsatınız var!
Drama İstanbul Film Atölyesi, yeni dönem çalışmalarını 7 Nisan’da başlatıyor. Atölye, Haluk Ünal’ın yönetmenliğinde bu dönemde de yazar adaylarına hikayelerini geliştirme, TV’ye ya da sinemaya aktarma olanağı sunacak.
Senaryo yazmak isteyen; bir fikri, bir hikayesi olan yazar adaylarına önce temel tasarım bilgisi sunan, sonra da hikayelerini gelişitirmeleri için ‘yol arkadaşlığı’ yapan Drama İstanbul, yeni dönem atölye çalışmalarını 7 Nisan 2012, Cumartesi günü başlatacak. Drama İstanbul kurucusu, yazar, senarist ve yönetmen Haluk Ünal’ın gerçekleştireceği atölye, tıpkı batıdaki örnekleri gibi Türkiye’deki film ve dizi sektörüne taze kan kazandırmayı amaçlıyor.
Senaryo yazmak isteyen, bir fikri, bir hikayesi olan herkese açık atölye çalışmaları; 8 haftalık Temel Hikaye Tasarımı ve 8 haftalık Senaryo Geliştirme başlıkları altında gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar sonucunda seçilen fikirler ve geliştirilen hikayeler, Drama İstanbul’un portfolyosu içinde değerlendirilerek, Türkiye’nin önde gelen yapımcılarına da sunulacak.
Atölyelere katılım için ayrıntılı bilgiye www.dramaistanbul.com.tr adresinden ulaşılabilir.
15 Mart 2012 Perşembe
31.İstanbul Film Festivali hakkında
12 Mart 2012 Pazartesi
31. İstanbul Film Festivali geliyor!
4 Mart 2012 Pazar
Fetih 1453
2 Mart 2012 Cuma
The Dark Knight Rises - Opening Credits
Paris'te bir gece / Midnight In Paris
Ayrılık - A Separation
Bu sene 84. Akademi Ödülleri'nden Yabancı Filmler dalında en iyi film ödülünü alan film, " A Separation " oldu.
1 Mart 2012 Perşembe
Hugo
9. Geleceğin Sineması Projesi
"Sinema Öğrencilerinin Kısa Film Projelerini Destekleme Yarışması"
SON BAŞVURU TARİHİ :
9 MART 2012 CUMA
SİNEMA-TV, RTS, ANİMASYON, FİLM TASARIMI
GÖRSEL İLETİŞİM, İLETİŞİM SANATLARI, SANAT YÖNETİMİ, BÖLÜMLERİNDE OKUYAN
SİNEMA -SENARYO -FİLM VE DRAMA VB DERSLERİ ALAN TÜM LİSANS - YÜKSEK LİSANS
ÖĞRENCİLERİ BAŞVURABİLİR.
Geleceğin Sineması” Projesi, aynı alandaki diğer film ve senaryo projelerini destekleyen yarışma ve etkinliklerden, çekimi henüz gerçekleştirilmemiş, ancak gerçekleştirilecek olan film projelerine destek vermesiyle ayrılıyor. Bu çerçevede, başvuracak öğrencilerin, film projelerinin sinopsisini bilgi formuyla birlikte en geç “9 MART 2012 / CUMA gününe kadar TÜRSAK Vakfı’na ulaştırmaları gerekiyor.
GENÇLERE ÖDÜLLERİNİ, GENÇ SİNEMACILAR VERECEK!
Katılımcıların, herhangi bir tür sınırlaması olmaksızın; kurmaca, deneysel, belgesel ve animasyon dallarında projeleriyle başvurabilecekleri “Geleceğin Sineması 9”un seçici kurulu, bu yıl sinemanın deneyimli isimlerinin yanısıra yine katılımcı gençlere daha yakın olan genç yeteneklerden oluşuyor;
T.C. Kültür Turizm
Yönetmen Murat Şeker;
Yazar Yekta Kopan;
Yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz;
Yönetmen Yüksel Aksu;
Görüntü Yönetmeni Gökhan Tiryaki;
Oyuncu Bergüzar Korel;
Oyuncu Beste Bereket;
ve Jüri Başkanı Türsak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Geleceğin Sineması Projesi” başvuru formu ve yönetmelik için www.tursak.org.tr adresinden bilgi edinebilirsiniz.
2 Faces Kısa Sitcom Yarışması!
2Faces Kısa Sitcom Yarışması'nın ikinci etabı başladı. Öğrencileriniz 20
Mart tarihine kadar çektikleri kısa filmlerle yarışmamıza katılabilirler.
"Kampüs Hayatının Unutulmaz Anları..." konulu kısa sitcom yarışmasına
katılmak isteyenler, ister kamera, ister cep telefonuyla çektikleri filmleri
20 Mart tarihine kadar hurriyetkampus.com sitesine yükleyebilecekler.
Filmler 20 Mart tarihine kadar oylamaya açık olacak. 4 bölümden oluşacak
yarışmada her bölüm için ilk 3 sıraya girenler, yıl sonunda yapılacak
finallerde yarışacak.
Büyük final ödülleri
Hürriyet Kampüs Gazetesi, finalde 1'nci gelecek ekibe "Orlando Universal
Studios" Resort Hotel'de 3 kişilik her şey dahil muhteşem bir tatil hediye
edecek. 2'nciliği elde edecek ekip, 3 adet Samsung 101 Ekran 3D Led TV
kazanacak. 3'ncü gelecek ekip de 3 adet Apple iPad2 yeni jenerasyon
tabletlere sahip olacak.
Detaylı bilgi için: hurriyetkampus.com ve facebook/hurriyetkampus