15 Şubat 2011 Salı

Sosyal Ağ



Bu hafta sizlere Altın Küre Ödülleri’nde en iyi senaryo, en iyi beste, en iyi yönetmen ve en iyi yapım ödüllerini alan, 27 Şubat 2011’deki Oscar Ödülleri’nde tam 8 dalda aday gösterilen Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in hayatını konu alan, David Fincher imzalı Sosyal Ağ ( The Social Network)’dan bahsedeceğim. www.kosekapmaca.net sitesinden de, yazıyı görebilirsiniz :)

2003 yılı güz döneminde Harvard Üniversitesi’nde okuyan bilgisayar programcısı dahi Mark Zuckerberg, bilgisayarının başına oturup yeni bir proje üstünde çalışmaya başlar. Bir yandan bloguna yazılar yazıp, siteler programlarken, diğer yandan da Harvard Üniversitesi’nin veri tabanına izinsiz olarak girip, bütün kız öğrencilerin fotoğraflarını alıp hangi kız daha güzel diye kıyaslanabilecek bir site yaratır. Site, okul öğrencileri tarafından iki saatte tam yirmi iki bin tık alınca, okulun internet ağı çöker. Bu durumdan dolayı şaşkınlık içinde kalan okul yönetimi, Mark’a disiplin cezası verir. Fakat bu disiplin cezası onu çok fazla etkilemez, aksine kendisinin daha büyük ve evrensel bir proje başlatarak, internet dünyasında bir devrim yaratmasını sağlar. Bir yandan yarattığı devrimi geliştirmeye çalıştıran Mark, diğer taraftan en yakın arkadaşı ile arasındaki sorunlarla ve siteyi sahiplenmeye çalışan insanlarla uğraşırken, böylesine büyük bir başarıyı nasıl sağlamıştır?



Filmde Mark Zuckerberg’i canlandıran Jesse Eisenberg, bu seneki Oscar Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi ve bence bu ödülü kesinlikle hakkeden bir oyuncu. Bir dahiyi canlandıran Jesse, rolünün üstesinden öylesine güzel gelmiş ki, insan onun da dahi olup olmadığını düşünmeden edemiyor.



David Fincher’ın imzası olan bir film, tabii ki tansiyonsuz ve yavaş düşünülemez. Nitekim filme kendinizi öylesine kaptırıyorsunuz ki, nasıl bittiğine şaşıyor insan. Müzikler, geçişler ve kurgu çok başarılı olmuş.



Bir de filmde bonus bir oyuncu var ki, o da Justin Timberlake. Napster’ın çılgın kurucusu Sean Parker’ı canlandırıyor. Biz de öğreniyoruz ki, Mark Zuckerberg Facebook’u kurduktan sonra, Sean Parker kendisiyle görüşüp, ona büyük şirketlerle iş görüşmeleri ayarlayıp binlerce dolarlık reklâmlar almasını sağlamış ve Facebook üzerinde de hisse sahibi olmuş. Fakat filmin devamında başına hiç iyi şeyler gelmiyor kendisinin.



Sosyal Ağ, özellikle neredeyse etrafınızdaki her iki kişiden birinin Facebook hesabının olduğu bir dünyada yaşarken, ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir film. İzlemenizi tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder